Baartman

Tweede hypotheek

Wat is een tweede hypotheek?

Heb je overwaarde op je woning of wil je een extra hypotheek afsluiten bovenop je bestaande hypotheek? Dan kan een tweede hypotheek een passende mogelijkheid voor je zijn. Een tweede hypotheek wordt ook wel een verbouwingshypotheek genoemd. Deze hypotheekvorm wordt namelijk vaak afgesloten wanneer er behoefte is aan extra financiële ruimte, bijvoorbeeld voor een verbouwing.

Het geld uit een tweede hypotheek kan daarnaast ook worden gebruikt voor de aanschaf van een tweede huis of recreatiewoning, als financiering voor de woning van je kind of voor een auto. Let wel op dat dan de rente over je tweede hypotheek niet aftrekbaar is.

Tweede hypotheek aanvragen of hypotheek oversluiten

Wil jij een tweede hypotheek aanvragen? Houd er rekening mee dat bij het afsluiten van een tweede hypotheek er ook allerlei kosten komen kijken, zoals afsluitkosten, notariskosten en vaak ook taxatiekosten. In sommige situaties kan het voordeliger zijn om je hele hypotheek over te sluiten. Om te achterhalen wat de beste optie is in jouw persoonlijke situatie, gaat een van onze adviseurs met je in gesprek. Samen bekijken we jouw financiële situatie, achterhalen we de mogelijkheden van een tweede hypotheek en berekenen wat een tweede hypotheek kost.

2020 06 20 16

Afspraak maken

Ben je benieuwd of een tweede hypotheek passend is? In een oriëntatiegesprek maken we graag (gratis) kennis met elkaar. Dan kunnen wij meedenken met jouw persoonlijke situatie.

Wat komt er financieel kijken bij een tweede hypotheek?

Voordat je over een hypotheek beslist, is het handig om een aantal financiële zaken op een rij te hebben. Denk aan de rente of eventuele rente aftrek, de mogelijkheden rondom aflossen en de maandlasten die je kunt verwachten.

Maximale hypotheek

Hoeveel je aan tweede hypotheek kunt krijgen is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Wat is je huidige inkomen, het huidige rentepercentage, je maximale hypotheeklasten en je huidige hypotheeklasten? Daarnaast het allerbelangrijkste: wat is het doel dat je in gedachten hebt met de extra hypotheek?

Rente / rente aftrek

De reden van het afsluiten van een tweede hypotheek en de hypotheekconstructie bepalen of je eventueel recht hebt op rente aftrek. Gebruik je het geld voor het verbeteren, verbouwen of verduurzamen van je woning? Dan is de rente van je tweede hypotheek aftrekbaar. Belangrijk om te weten is dat hier wel fiscale regels aan verbonden zitten.

Maandlasten

Een tweede hypotheek of verbouwingshypotheek sluit je af bovenop je huidige hypotheek. Deze geeft je ruimte om bepaalde wensen te realiseren. Tegelijkertijd betekent dit wel dat je maandlasten omhoog zullen gaan. Ook is het mogelijk om een tweede hypotheek aflossingsvrij af te sluiten. Belangrijk om te weten is dat je dan geen recht hebt op fiscale voordelen zoals de rente aftrek.

Veelgestelde vragen

Wanneer je bezig bent om een hypotheek te kiezen, wil je dat deze past bij je persoonlijke situatie. We begrijpen als geen ander dat een hypotheektraject de nodige vragen kan oproepen. Daarom hebben we informatie rondom waar je een tweede hypotheek het best kunt afsluiten, wat het maximale bedrag is en waarvoor je een tweede hypotheek kunt benutten.

Kan ik bij elke bank de hypotheek afsluiten?

Dat zou kunnen, maar de geldverstrekker voor je eerste hypotheek moet daar dan toestemming voor geven. Het meest makkelijke is om de tweede hypotheek aan te vragen bij de partij waar jij je huidige hypotheek hebt afgesloten.

Wat is het maximale bedrag van een tweede hypotheek?

Voor een tweede hypotheek geldt dat je deze kunt afsluiten voor maximaal 100% van de waarde van je woning of 106% bij verduurzaming. Heb jij je huidige hypotheek niet voor de volledige koopsom afgesloten en destijds zelf geld geïnvesteerd in je huis? Heb je inmiddels al geld afgelost in je huidige hypotheek of heb je overwaarde? Dan kun je het verschil dat daartussen zit maximaal afsluiten als tweede hypotheek.

Is een tweede hypotheek alleen voor een verbouwing?

Naast het afsluiten van een tweede hypotheek voor het verbouwen of verduurzamen van je woning, kun je deze ook afsluiten voor een vakantie, voor de aanschaf van tweede huis of recreatiewoning, als financiering voor de woning van je kind of voor een nieuwe auto. Let wel op dat dan de rente over je tweede hypotheek niet aftrekbaar is.

Geen antwoord op je vraag gekregen?

  • Gratis oriëntatiegesprek
  • Persoonlijk & deskundig advies
  • Een hypotheek passend bij jouw levensfase
  • Wij vergelijken onafhankelijk 25 hypotheekverstrekkers