Baartman

Starters hypotheek

Wat is een startershypotheek?

Koop je voor het eerst een eigen huis? Dan moet je ook een hypotheek afsluiten. Bij een ‘startershypotheek’ kun je uit verschillende hypotheekvormen kiezen. Wat de passende hypotheekvorm is voor jou, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en financiële situatie.

Bij de aankoop van een eerste woning komt er veel op je af. Vanuit Baartman denken we daarom graag met je mee.

Starters hypotheek aanvragen of wijzigen

Om te achterhalen wat de beste optie is in jouw persoonlijke situatie, gaat een van onze adviseurs met je in gesprek. Samen bekijken we de voorwaarden, bespreken we jouw financiële situatie en helpen we je bij het berekenen van je maximale hypotheek. Een eventuele studieschuld of een financiële bijdrage van je ouders kan van invloed zijn op de hoogte van je hypotheek. Wij verdiepen ons in jouw leven, zodat we de financiële zekerheid kunnen bieden die past bij de levensfase waarin jij je bevindt.

2020 06 20 16

Afspraak maken

Ben je benieuwd welke startershypotheek de juiste voor jou is? In een oriëntatiegesprek maken we graag (gratis) kennis met elkaar. Dan kunnen wij meedenken met jouw persoonlijke situatie.

Wat komt er financieel kijken bij een starters hypotheek

Voordat je een hypotheek kiest, is het handig om een aantal financiële zaken op een rij te hebben. Denk aan de rente of eventuele rente aftrek, de mogelijkheden rondom aflossen en de maandlasten die je kunt verwachten.

Rente / rente aftrek

Als je voor een lineaire- of annuïteiten hypotheekvorm kiest, dan heb je het voordeel van hypotheekrenteaftrek. Je kunt dan de hypotheekrente aftrekken van je inkomstenbelasting. Bij een aflossingsvrije hypotheek heb je echter geen recht op renteaftrek.

Aflossen

Elke hypotheekvorm heeft een andere wijze van aflossen. Het is verstandig om aan de hand van je persoonlijke situatie met een adviseur te bepalen welke hypotheekvorm het beste bij je past. Zo heb je duidelijkheid over de impact van de hypotheekvorm op je maandelijkse lasten

Maandlasten

Afhankelijk van de hypotheekvorm die je kiest, blijven je maandlasten gelijk, nemen deze af, of zijn deze in het begin minimaal waarbij je de meeste financiële lasten op het eind hebt. Het is belangrijk dat je goed de verschillende hypotheekvormen vergelijkt zodat je weet welke maandlasten je te wachten staan.

Veelgestelde vragen

Wanneer je bezig bent om een hypotheek te kiezen, wil je dat deze past bij je persoonlijke situatie. We begrijpen als geen ander dat een hypotheektraject de nodige vragen kan oproepen. Daarom hebben we informatie rondom overdrachtsbelasting, het in aanmerking komen voor de Nationale Hypotheek Garantie en een eventuele starterslening voor je uiteen gezet.

Moet ik overdrachtsbelasting betalen?

Ben je jonger dan 35 jaar? Dan betaal je vanaf 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting meer. Belangrijk is wel om te weten dat hiervoor een maximale koopsom geldt van € 400.000. Koop je een duurder huis, dan betaal je 2% overdrachtsbelasting over het gehele bedrag.

Wanneer Nationale Hypotheek Garantie?

Wanneer je een hypotheek afsluit, ga je een betalingsverplichting aan voor de komende 20 of 30 jaar. Er kunnen in die periode dingen gebeuren waardoor je de hypotheek niet meer kunt betalen. Daarvoor is de Nationale Hypotheek Garantie in het leven geroepen. Bedenk bij het afsluiten van een hypotheek of je zelf dit risico kunt lopen, of dat je een Nationale Hypotheek Garantie wilt afsluiten.

Wat is een starterslening?

Een starterslening is een aanvullende lening naast de hypotheek die je afsluit voor de aankoop van je eerste woning. Met een starterslening kun je het verschil overbruggen tussen de koopsom van het huis en jouw maximale startershypotheek. Controleer de voorwaarden van jouw gemeente om te achterhalen of je een starterslening kunt krijgen.

Geen antwoord op je vraag gekregen?

  • Gratis oriëntatiegesprek
  • Persoonlijk & deskundig advies
  • Een hypotheek passend bij jouw levensfase
  • Wij vergelijken onafhankelijk 25 hypotheekverstrekkers