Baartman

Annuïteiten hypotheek

Hoe werkt een annuïteiten hypotheek?

Wil jij gedurende 30 jaar maandelijks hetzelfde bedrag aflossen? Dan kan een annuïteiten hypotheek interessant zijn. Een van de voordelen van deze hypotheekvorm is dat je de looptijd vooraf vaststelt en je bruto maandlasten elke maand gelijk blijven. Je maandbedrag bestaat namelijk uit een deel rente en een deel aflossing. In het begin betaal je in verhouding meer rente en een klein bedrag aflossing, later is deze verhouding andersom en betaal je minder rente maar los je juist meer af.

Annuïteiten hypotheek aanvragen of wijzigen

Voor het afsluiten van een annuïteiten hypotheek, gaat een van onze adviseurs met je in gesprek om zeker te weten dat deze past bij jouw persoonlijke situatie. Samen bekijken we het inkomen en eventueel de waarde van een onderpand om tot een passende hypotheekvorm te komen.

2020 06 20 16

Afspraak maken

Ben je benieuwd of een annuïteiten hypotheek de juiste voor jou is? In een oriëntatiegesprek maken we graag (gratis) kennis met elkaar. Dan kunnen wij meedenken met jouw persoonlijke situatie.

Wat komt er financieel kijken bij een Annuïteiten hypotheek

Voordat je een hypotheek kiest, is het handig om een aantal financiële zaken op een rij te hebben. Denk aan de rente of eventuele rente aftrek, de mogelijkheden rondom aflossen en de maandlasten die je kunt verwachten.

Rente / rente aftrek

Bij een annuïteitenhypotheek is het mogelijk om je rente vast te zetten, of om te kiezen voor een variabele rente. Een variabele rente kan elke maand veranderen, een nadeel is dat dit minder zekerheid geeft over je maandlasten omdat de rente kan stijgen.

Gebruik je de hypotheek voor de aankoop, verbouwing en/of verbetering van je eigen huis? Dan is hypotheekrenteaftrek mogelijk. Dat betekent ook dat je netto maandlasten in het begin lager zijn, maar later zullen stijgen. Omdat je iedere maand steeds minder rente betaald en juist meer aflost bij een annuïteitenhypotheek, kun je elke maand minder rente aftrekken

Aflossen

Overweeg je om je hypotheek versneld af te lossen en wil je weten of dit verstandig is? Kijk dan goed naar de voorwaarden hoeveel procent van het beginbedrag je per jaar mag aflossen zonder extra kosten. Ook wanneer je extra aflost, houd je dezelfde aflossingsperiode. Een van de voordelen van versneld aflossen is dat je daarna een lager maandbedrag betaald.

Maandlasten

Je maandbedrag bestaat uit rente en aflossing. In het begin bestaat dit bedrag voor het grootste deel uit rente en een klein bedrag aan aflossing. Later is dat omgekeerd. Wijzigt je rentepercentage? Dan wijzigen je maandlasten ook.

Veelgestelde vragen

Wanneer je bezig bent om een hypotheek te kiezen, wil je dat deze past bij je persoonlijke situatie. We begrijpen als geen ander dat een hypotheektraject de nodige vragen kan oproepen. Daarom hebben we informatie rondom de maandlasten, rente aftrek en de mogelijkheid tot Nationale Hypotheek Garantie voor je uiteen gezet.

Blijven mijn maandlasten gelijk?

Ja, je maandlasten zijn bij een annuïteitenhypotheek elke maand hetzelfde. Je lasten veranderen alleen wanneer je rentevaste periode afloopt en de rente verandert. Dit kun je samen met je adviseur bespreken.

Heb ik recht op rente aftrek?

Wanneer de hypotheek wordt gebruikt voor de aankoop, verbouwing of verbetering van de woning, heb je recht op rente aftrek. Daarnaast is bij starters een annuïteiten of lineaire hypotheek verplicht om recht te houden op rente aftrek.

Wanneer Nationale Hypotheek Garantie?

Het bedrag dat je iedere maand betaalt, noemen we de annuïteit. De annuïteit bestaat uit: een deel aflossing en een deel rente. In het begin betaal je meer rente en los je minder af. later is deze verhouding andersom en betaal je minder rente maar los je juist meer af.

Geen antwoord op je vraag gekregen?

  • Gratis oriëntatiegesprek
  • Persoonlijk & deskundig advies
  • Een hypotheek passend bij jouw levensfase
  • Wij vergelijken onafhankelijk 25 hypotheekverstrekkers