Baartman

Samenlevingscontract

Wat is een samenlevingscontract?

Ga je binnenkort samenwonen met je partner? Dan kan het prettig zijn om een aantal zaken formeel vast te leggen in een samenlevingscontract. Een samenlevingscontract is een juridisch document waarin jij en je partner jullie voorwaarden vastleggen voor het samenwonen. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over financiën, eigendommen en de verdeling van kosten. Daarnaast kan een samenlevingscontract van pas komen bij het oplossen van geschillen of om zaken te regelen bij een scheiding of overlijden.


Samenlevingscontract opstellen

Overweeg je om met jouw partner een samenlevingscontract op te stellen? Voor het opstellen of ondertekenen van een samenlevingscontract gaat een van onze adviseurs met je in gesprek. Wij verdiepen ons in jouw leven, zodat we advies kunnen geven dat past bij de levensfase waarin jij je bevindt.

2020 08 13 51

Verschil samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap

Terwijl een geregistreerd partnerschap lijkt op een huwelijk, is een samenlevingscontract een stuk informeler en blijven jullie financiën gescheiden. Ook gelden er geen juridische rechten en verplichtingen zoals bij een geregistreerd partnerschap. Het doel van een samenlevingscontract is het opstellen van de voorwaarden voor jullie samenwonen.

Text

Waarom een adviesgesprek bij Baartman?

 • Gratis oriëntatiegesprek
 • Persoonlijk & deskundig advies
 • Een hypotheek passend bij jouw levensfase
 • Vergelijken onafhankelijk 25 hypotheekverstrekkers

Onze mensen

Bij Baartman willen we oprechte zekerheid bieden waar jij geen omkijken naar hebt en op terug kunt vallen wanneer het nodig is. Als financieel adviseurs willen wij je helpen het financiële leven te leiden dat jij wilt.

 • Haike Engelbertink

  Haike Engelbertink

  Adviseur Particulieren

 • Nancy ter Wal

  Nancy ter Wal

  Beheerder Particulieren

 • Debby Hesselink

  Debby Hesselink

  Adviseur Particulieren

 • Monic Pluimers - Baartman

  Monic Pluimers - Baartman

  Adviseur Particulieren Hypotheken

Veelgestelde vragen Samenlevingscontract

Bij het afsluiten van een verzekering wil je zeker weten dat deze aansluit op je behoeften. Om ervoor te zorgen dat jij de juiste dekking kiest voor jouw persoonlijke situatie, hebben we informatie over een annuleringsverzekering voor je op een rij gezet.

Kosten samenlevingscontract

Het opstellen van een samenlevingscontract brengt kosten met zich mee, die kunnen variëren afhankelijk van de notaris of juridisch adviseur die je kiest. Gemiddeld liggen de kosten voor het opstellen van een samenlevingscontract tussen de €200 en €500. Het is verstandig om vooraf een offerte aan te vragen om een idee te krijgen van de kosten.

Samenlevingscontract ontbinden

Indien de relatie eindigt, kan het nodig zijn om het samenlevingscontract te ontbinden. Dit kan gedaan worden door middel van een gezamenlijke verklaring of via de rechter, afhankelijk van de omstandigheden. Het is belangrijk om alle afspraken over de ontbinding van het contract zorgvuldig vast te leggen om problemen te voorkomen.

Samenwonen zonder samenlevingscontract

Hoewel samenwonen zonder samenlevingscontract mogelijk is, brengt dit risico's met zich mee. Zonder contract zijn er geen juridische afspraken vastgelegd over zaken als eigendommen, financiën en eventuele zorgverplichtingen. Dit kan problemen veroorzaken bij het beëindigen van de relatie. Het opstellen van een samenlevingscontract biedt duidelijkheid en bescherming voor beide partijen.

Waarom een samenlevingscontract

Een samenlevingscontract biedt juridische zekerheid aan ongehuwde partners. Het regelt zaken als eigendommen, financiën, eventuele zorgverplichtingen en de verdeling van bezittingen bij het beëindigen van de relatie. Het opstellen van een samenlevingscontract geeft beide partners duidelijkheid over hun rechten en plichten en voorkomt geschillen in de toekomst.